Πως να μείνω ασφαλής στο διαδίκτυο κατά την περίοδο της πανδημίας.

Καθώς τα σχολεία κλείνουν και οι άνθρωποι περιορίζονται στα σπίτια τους εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του κοροναϊού, χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τις online υπηρεσίες περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Επομένως, αυτός είναι ίσως ένας καλός χρόνος για να θυμηθούμε μερικά βασικά σημεία για να είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Μιλώντας με παιδιά και νέους για την πανδημία

Τα παιδιά και οι νέοι βρίσκονται στην ίδια θέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό σε σχέση με τον κοροναϊό  και αναζητούν απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις που τους έχουν γεννηθεί από αυτή τη νέα κατάσταση. Οι ενήλικες θα πρέπει να παρέχουν ευκαιρίες έναρξης συζητήσεων, να ακούσουν με υπομονή τις ερωτήσεις των παιδιών και να παράσχουν απαντήσεις.   Υπάρχουν διάφοροι διαδικτυακοί οδηγοί που περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με παιδιά και νέους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προτάσεις του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Η Ιταλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Manuela Molina ετοίμασε και διαθέτει δωρεάν online ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο στόχο έχει να μιλήσει στα πολύ μικρά παιδιά (ηλικίας έως 7 ετών) για τον κορωνοϊό με λόγια απλά και ευχάριστα, προκειμένου να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους αυτές τις μέρες χωρίς να αγχωθούν. Μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο από εδώ.

Μιλώντας με παιδιά και νέους σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας

Όπως πάντα, είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες με παιδιά και νέους σχετικά με το τι κάνουν online και ειδικά στην παρούσα φάση όπου είναι πολύ πιθανό  να κάνουν πιο εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας. Ελέγχετε τακτικά τη χρήση της τεχνολογίας  – ανακαλύψτε τι κάνουν online, τα νέα εργαλεία και τις νέες εφαρμογές που χρησιμοποιούν, επιλέξτε μαζί περιεχόμενο και συζητήστε γιατί ορισμένα εργαλεία και εφαρμογές ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα.

Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διατηρήσετε τις γέφυρες επικοινωνίας ανοιχτές έτσι ώστε αν κάτι συναντήσουν στο διαδίκτυο που τα αναστατώσει να σας το εμπιστευτούν και να το συζητήσουν μαζί σας.  Μια εξίσου καλή ιδέα είναι να προτείνεται εσείς ποιοτικό περιεχόμενο στα παιδιά και τους νέους. Κάποιες προτάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

«Αγκαλιάστε» τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα μας βοηθήσουν να περάσουμε τις δύσκολες στιγμές…

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν και θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα ένα ανεκτίμητο εργαλείο κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες για επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένειά μας, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε την κοινωνική επαφή εξ αποστάσεως. Αναζητήστε ευκαιρίες για ανταλλαγή θετικών μηνυμάτων και οικοδόμηση ή συμβολή μιας αίσθησης κοινότητας στο διαδίκτυο. Επίσης, αναζητήστε νέο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει ή σας ψυχαγωγεί. Για παράδειγμα, πολλοί διάσημοι δημιουργούν υλικό το οποίο μπορεί να σας ψυχαγωγήσει ή και να σας δώσει τροφή για σκέψη. Πολλά γυμναστήρια και άτομα προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε μαθήματα γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι. Ή ίσως εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μάθετε μια νέα δεξιότητα ή ακόμα και να επισκεφθείτε τα διασημότερα μουσεία του κόσμου.

Online μάθηση

Τα περισσότερα σχολεία στη χώρα μας μπαίνουν σιγά σιγά στη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια ρουτίνα για τα παιδιά και τους νέους. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για κάθε μέρα, το οποίο περιέχει χρόνο για παιχνίδια στο διαδίκτυο, σχολική εργασία, ανάγνωση βιβλίων, παρακολούθηση τηλεόρασης, άσκηση και επικοινωνία μέσω διαδικτύου με φίλους και συγγενείς. Όλα αυτά είναι σημαντικά και η τεχνολογία σαφώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίησή τους. Φροντίστε όπως να συμπεριλάβετε και πολλές δραστηριότητες εκτός τεχνολογίας.

Προσοχή στη διαδικτυακή επικοινωνία

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να διατηρήσετε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας τώρα που οι περισσότεροι ζούμε περιορισμένοι στο σπίτι. Θα πρέπει να εφίστήσετε την προσοχή του παιδιού στο γεγονός ότι στο διαδίκτυο δε μιλάμε με αγνώστους και φίλος μας είναι μόνο αυτός που γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή. Δείτε εδω πως μπορείτε να κάνετε καταγγελία ή να μπλοκάρετε κάποιον ή περιεχόμενο που σας αναστάτωσε.

Κρατήστε προσωπικές πληροφορίες ιδιωτικές

Είναι σημαντικό να μην εφησυχάζουμε σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η υπέρμετρη ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε “χαλάρωση” της προσοχής μας σε ότι αφορά στο τι μοιραζόμαστε online.  Διαβάστε εδώ 5 βήματα ελέγχου προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Σκεφτείτε προτού μοιραστείτε

Οι άνθρωποι ανησυχούν για τα γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο και υπάρχει τεράστιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον κοροναϊό και τις επιπτώσεις του. Είναι πολύ σημαντικό να επαληθεύετε τη γνησιότητα και την εγκυρότητα του περιεχομένου που διαβάζετε και θέλετε να αναπαραγάγετε.

Απάτες

Δυστυχώς υπάρχουν μερικοί που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της πανδημίας δημιουργώντας ηλεκτρονικές απάτες.

Η Europol  προχώρησε στη δημιουργία ενός infographic με συμβουλές για το πως μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας «οχυρό» διαδικτυακής ασφάλειας.

Saferinternet4kids

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *